Położenie źródeł
Rejon Gorzanowa jest szczególnie korzystny do gromadzenia się wód podziemnych ze względu na występujący rów tektoniczny oraz wodonośne osady, które ten rów wypełniają.
Wody czerpane są z pokładów górnej kredy.
Ujęcia gorzanowskie mają charakter smowypływu, tzn. że woda wypływa pod działaniem naturalnego ciśnienia artezyjskiego – bez stosowania pomp. To ogromna zaleta, gdyż czerpanie wody nie narusza struktury złoża i w ten sposób uzyskuje się naturalny stabilny skład fizyko-chemiczny butelkowanej wody. Tradycje wydobywania wód ze złóż gorzanowskich sięgają XIX w.
Wody, którymi dysponujemy charakteryzują się dużą ilością wapnia (Ca). Chociaż wapń kojarzy nam się głównie ze wzmacnianiem kości i zębów, to tak naprawdę ten pierwiastek ma masę innych, mniej popularnych, ale wcale nie mniej istotnych, funkcji. Wapń bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, kurczliwości mięśni, aktywacji enzymów, regulacji gospodarki hormonalnej i krzepliwości krwi. Dbanie o prawidłową podaż wapnia z dietą może uchronić nas przed skutkami ubocznymi niedoborów w przyszłości. Według danych zebranych przez IŻŻ (od lutego 2020 roku Instytut Żywności i Żywienia jest częścią Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB) w Polsce dorosłe osoby spożywają około 600 mg wapnia dziennie, czyli tylko 60% swojego dziennego zapotrzebowania.
Źródło „Sudety+”
Źródło „Polanicka Mineral”
|
|